Hypotheekvormen

De keuze voor uw hypotheek is een beslissing met verstrekkende gevolgen. De hypotheeklast is veelal uw belangrijkste maandlast die u voor lange termijn (30 jaar) moet betalen. Laat u daarom door ons goed begeleiden om de juiste keuze te maken.

Een hypotheek is een complex product die dus goed moet worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. Door te kiezen voor de best passende hypotheekvorm kunt u namelijk een flinke besparing op uw maandlasten realiseren. Het gaat daarbij niet alleen om de laagste maandlasten maar ook dat het past in uw financiële situatie. Er moet dus naast de optimale maandlasten ook gekeken worden naar uw toekomstplannen waarbij de gevolgen van overlijden, arbeidsongeschiktheid en de betaalbaarheid van de woonlasten na pensionering worden beoordeeld.

Uit welke hypotheekvormen kunt u kiezen?

Tot 2013 waren er diverse hypotheekvormen mogelijk. Deze hypotheekvormen (afgesloten voor 2013) kunt u qua vorm en hoogte kunt behouden en in geval van verhuizing meenemen naar de nieuwe woning. In geval van nieuwe hypotheken of verhogingen van bestaande hypotheken na 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. In beide hypotheekvormen volgt een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum.

In de lineaire hypotheek wordt er maandelijks een gelijk bedrag aan aflossing verricht. De maandlasten bestaan uit de vaste aflossing plus de hypotheekrente berekend over de nog openstaande schuld.

In de annuïteitenhypotheek wordt er een vaste maandlast afgesproken. De verschuldigde hypotheekrente wordt eerst van de betaling afgetrokken en de rest van de maandelijkse betaling wordt gebruikt om af te lossen op de hypotheekschuld.

Welke vorm past er bij u? In een vrijblijvend gesprek kijken graag met u naar de diverse mogelijkheden.

 

Ontwerp & realisatie: Nilsson